Svijet 3D printanja

Što je to 3D printanje i kako nastaju 3D objekti?

Tehnologija 3D printanja omogućuje pretvaranje 3D modela izrađenog na računalu u pravi, fizički 3D objekt. 3D tisak postoji već desetljećima, te je često korištena i primijenjena tehnologija. Razlog zbog kojega se tek sada počinje šire koristiti leži u činjenici da do prije samo nekoliko godina cijena 3D printera i materijala bila iznimno visoka, te namijenjena specijaliziranim primjenama.  Danas se situacija počinje mijenjati i 3D tisak postaje dostupan sve širem krugu ljudi. Prozvan trećom industrijskom revolucijom te industrijskom revolucijom digitalnoga doba, 3D tisak je tehnologija koja ima potencijal iz temelja promijeniti proizvodnju i razvoj proizvoda. 3D Farma je mjesto na kojemu Vam nudimo cjelovitu uslugu 3D modeliranja i 3D skeniranja, te najvažnije - 3D tiska tzv. 3D printanja.

Na 3D Farmi za ispis 3D objekta se koristi tehnologija: Fused desposition modeling (FDM) pozdanata i pod nazivom Fused Filament Fabrication (FFF) dok je u razvoju i Stereolitography (SLA) tehnologija. Kod ovih tehnologija 3D ispisa primjenjuje se isti način izrade modela. 3D model se virtualno izrezuje na tanke slojeve (slicing) uz pomoć računalnih aplikacija namijenjenih za 3D tisak. Svaki sloj se zatim izrađuje uz pomoć 3D printera. Sloj po sloj, redosljedom kojim izrezani, objekt se ispisuje i time nastaje potpuni 3D objekt. Nakon nastanja potpunog 3D objekta vrši se završna obrada ako je potrebna (npr. naknadno spajanje, čišćenje viška materijala, odstranjivanje potporne strukture, lakiranje, lijepnjenje, bojanje, itd.). Sada je model spreman za namjensku upotrebu. Ekstruder sa dvije mlaznice

 
3D printanje novog dizajna cipele

Fused desposition modeling (FDM) radi na principu topljenja ABS ili PLA plastike. Pomična glava printera topljenom plastikom iscrtava svaki sloj objekta.

Najbitnija karakteristika 3D tiska je njegova rezolucija. Rezolucija predstavlja veličinu najmanjeg elementa koji 3D printer može printati. Ovdje možemo govoriti o debljini sloja i veličini voksela. Voksel nije ništa drugo nego trodimenzionalni ekvivalent piksela. Kao što se otisak iz klasičnog printera sastoji od malih 2D točkica - piksela, tako se i 3D otisak sastoji od malih 3D točkica - voksela. Kada se govori o 3D tisku, osi koje dodjeljuju objektima su Z za visinu, X za širinu i Y za dubinu.

Fused Deposition Modeling - (FDM) tisak je cijenom vrlo pristupačan ali ima i manju rezoluciju. Nudimo Vam 3D tisak u tri razine kvalitete (Z os) – 0.3mm, 0.2mm i 0.1mm. Ovo znači da će objekt visok 1cm sadržavati 33 sloja u nižoj kvaliteti ili 100 slojeva u najvećoj kvaliteti. Treba napomenuti kako je širina ekstrudirane plastike koja se nanosi u svakom pojedinačnom sloju uvijek ista - 0.42mm, što znači da je rezolucija tiska po X i Y osima ograničena na tu vrijednost.


Najkorišteniji materijali:

Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS) je termoplastika koja se u proizvodnji koristi već mnogo godina za izradu različitih stvari, među kojima su svima poznate igračke LEGO. ABS je vrlo lagan, izdržljiv i iznenađujuće čvrsti materijal zbog kojeg je postao prvi izbor u plastičnoj industriji. U 3D tisku, zbog svojih karakteristikama među kojima je i visoka otpornost na toplinu omogućuje skladištenje vrućih tekućina npr. 3D printanje šalica.

Alternativni materijal za 3D tisak ABS materijalu je Polylactic Acid (PLA). PLA materijal dobiva se iz obnovljivih izvora energije kao što su kukuruzna škrob, korijenje bilje Tapioke te šećerne trske. PLA je 100% biorazgradiv materijal koji ga u 3D tisku čini jako atraktivnim zbog očuvanja okoliša i reciklaže.

Uz ABS i PLA koji su najkorišteniji materijali postoji još puno njih među kojima su:

Flexible PLA - elastični biorazgradivi polimer

PVA - sintetički polimer topljiv u vodi

PET - prozirna plastika

NYLON - vrlo čvrsti nylon

LAYBRICK - kamenoliki polimer

BENDLAY - filament najsličniji plexi glassu

LAYWOO-D3 - kombinacija drva i polimera

FacebookLinkedIn
Go to top